Ζαμπάρα: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στα σχέδια της για την εκτροπή του Αχελώου (vid)

Επίκαιρη Ερώτηση Μίλτου Ζαμπάρα: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στα σχέδια της για την εκτροπή του Αχελώου

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ανοίγει και πάλι ο ασκός του Αιόλου για την εκτροπή του Αχελώου».

Ο Βουλευτής ανέλυσε το ιστορικό της προσπάθειας εκτροπής του Αχελώου που ξεκίνησε από το 1925 και επισήμανε, ότι το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε εκτροπή 1.2 δις κυβικά μέτρα νερού, προσαρμόστηκε στα 600 εκ κυβικά νερού και κατέληξε στα 250 εκ. Μετά από συνεχόμενες αιτήσεις ακυρώσεων των εκάστοτε σχεδιασμών των κυβερνήσεων για την εκτροπή, υπήρξαν έξι ακυρώσεις του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το 2017 ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απέκλεισε οριστικά τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου, τονίζοντας τον σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Η κυβέρνηση λοιπόν έρχεται σήμερα και μετά από όλες τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, επανέρχεται στην εκτροπής του Αχελώου μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με το masterplan για την Θεσσαλία και τα προσχέδια της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Μετά απ΄ αυτές τις εξελίξεις όπως γίνεται αντιληπτό η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ ανάστατη και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όσον αφορά την Ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το περιβόητο masterplan, o Μίλτος Ζαμπάρας κατέθεσε στη Βουλή δημοσιεύσεις που αφορούν τις κακές οικολογικές πρακτικές και τις καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες, για φυλετικές συγκρούσεις και σοβαρά θέματα υγείας των κατοίκων στις χώρες που είχαν δραστηριοποιηθεί.

Κλείνοντας ο Βουλευτής τόνισε: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε σε μια σωστή και έγκαιρη επικαιροποίηση αυτών των σχεδίων, για να μην βρεθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα και να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά, όπως ήταν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και άλλα αντίστοιχα ακραία φαινόμενα αλλά και να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας νερού στην Θεσσαλία με τρόπο επιστημονικό, ολιστικό, σύγχρονο έγκυρο και έγκυρο, επιλέγετε την λύση της εκτροπής. Θα αναλάβει η κυβέρνηση σας την ευθύνη να συγκρουστεί με όλο το επιστημονικό, περιβαλλοντικό και νομικό προσωπικό της χώρας, καθώς και με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να μην προχωρήσει η εκτροπή;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης για τα σχέδια της εκτροπής, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απροθυμία τους να μελετήσουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης, των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία.

           

           

 

Τελευταια νεα

logo blue

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

Contact Us

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: http://www.aitosports.gr